donderdag 29 september 2016

Familie Stepan Bandera stemt in met herbegraven

De familie van de in 1959 in München vermoorde nationalist Stepan Bandera stemmen er mee in om zijn lichaam naar Oekraïne te halen. Parlementslid Michailo Hmil heeft dat laten weten na een gesprek met Bandera's schoonzoon Andrii Koetsan. Er zijn echter twee voorwaarden aan de verplaatsing van het stoffelijk overschot verbonden door de familie. In de eerste plaats mag er geen politieke onrust door ontstaan en ten tweede moet er een behoorlijk grafmonument komen.

Stepan Bandera was één van de aanvoerders van de Organisatie van Oekraïense Nationalisten (OOeN) en het Oekraïense Opstandelingenleger (OePA). Hij was - en is - omstreden. Voor de één is hij een voorvechter van de Oekraïense zelfstandigheid, voor de ander een nazi-collaborateur.

Het is tot op de dag van vandaag een controverse. Door president Viktor Joestsjenko werd hij tot nationale held verklaard, diens opvolger Viktor Janoekovitsj maakte het besluit ongedaan. Bandera werd in de Duitse stad München vermoord door een KGB-agent en daar begraven.

Bron: ZIK

Geen opmerkingen: