zondag 20 maart 2016

Kritiek ambassadeurs op geweld tegen homo's

Er is vandaag de nodige kritiek geuit op de aanval van enkele tientallen extreem-rechtse jongeren op homoseksuelen en transgenders in de stad Lviv. Minister Pavlo Klimkin van Buitenlandse Zaken liet vanmorgen via Twitter weten dat ''tolerantie en een anti-discriminatiebeleid'' nodig zijn. Ook de ambassadeurs Geoffrey Pyatt (Verenigde Staten) en Roman Waschuk (Canada) veroordeelden de aanval.

Pyatt noemt het ''slecht nieuws'' en ''in strijd met waar zoveel Oekraïners voor zijn gestorven'', terwijl Waschuk zei dat hij van de Oekraïense overheid verwacht dat die ''dit tuig aanpakt''. Er is inmiddels een politieonderzoek begonnen naar de rechts-extremisten die met stenen en vuurwerk naar het hotel Dniester in Lviv gooiden. Er werd gistermiddag niemand gearresteerd.

Het was de bedoeling een Festival van de Gelijke Rechten te houden in de West-Oekraïense stad. Op verzoek van het stadsbestuur van Lviv verbood een rechtbank echter het houden van een evenement in het gebied waar het festival gehouden zou worden. De organisatoren besloten daarop uit te wijken naar hotel Dniester, waar de extreem-rechtse jongeren het hen echter onmogelijk maakten. Dieptepunt was een bommelding, waarna allee deelnemers aan het festival met een bus in veiligheid werden gebracht.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: