vrijdag 5 juni 2015

Rechtse Sektor wil homoparade morgen verhinderen

Uiterst rechtse groeperingen, waaronder de Rechtse Sektor, willen de homoparade van morgenmiddag in Kiev gaan verstoren. ''We komen met duizenden'', zei woordvoerder Artem Skoropadski van de ultra-nationalistische beweging Rechtse Sektor vandaag tegen de redactie van de Kiev Post.

De ultra-nationalisten wijzen op het Oude Testament, noemen homo's ''pervers'' en beloven dat ze ''deze sodomistische bijeenkomst'' gaan verhinderen. Dmitro Jarosh, de leider van de Rechtse Sektor liet zich ook niet onbetuigd. ''We hebben nu wat anders omhanden, maar we zullen dit kwaad ook gaan bestrijden.'' Jarosh meent dat de deelnemers aan de parade ''spugen op de graven van de mensen die gestorven zijn voor ons land''.

Intussen houden de organisatoren van de homoparade geheim waar en wanneer ze bij elkaar zullen komen. Pas op het laatste moment worden de deelnemers geïnformeerd die zich vooraf hebben aangemeld. In 2012 werden deelnemers aan de homoparade in de Oekraïense hoofdstad opgejaagd, terwijl één van hen werd geslagen. De parade werd vervolgens afgelast uit veiligheidsoverwegingen.

In 2013 ging de homoparade wel door. Onder zware politiebegeleiding werd een korte route afgelegd. Burgemeester Vitali Klitsjko gaf vorig jaar geen toestemming, omdat hij de veiligheid van de deelnemers niet kon garanderen. Vanwege de oorlog in het oosten van het land had hij onvoldoende politiemensen tot zijn beschikking. Ook nu verwacht hij problemen, reden om de organisatoren te vragen om af te zien van de parade ''om de Russische media niet in de kaart te spelen''.

Maar anders dan Klitsjko sprak president Petro Porosjenko vanmiddag zijn vertrouwen uit dat de homoparade door kan gaan. Hij wees op het grondwettelijke recht van de homo's om hun mars door de hoofdstad te houden en beloofde voldoende bescherming. Vanuit Duitsland, Frankrijk en de Europese Unie is de afgelopen dagen diplomatieke druk uitgeoefend op de autoriteiten om de homoparade door te laten gaan en de veiligheid van de deelnemers te garanderen.

De opstelling van de Rechtse Sektor heeft in Oekraïne al tot veel verontwaardigde reacties geleid. De beweging speelde een belangrijke rol bij het omver werpen van de regering-Janoekovitsj. De houding tegenover homo's doet echter afbreuk aan de zo verkregen populariteit. Op de Facebookpagina van de Rechtse Sektor wordt verontwaardigd gereageerd.

Persvoorlichter Alia Skandra van EuroMaidan zegt dat zij zich ''verraden'' voelt door het anti-homo standpunt van de Rechtse Sektor. Zij gelooft echter dat de beweging niet alleen maar bestaat uit ''fascisten en duivels, zoals ze in de Russische media worden omschreven''.

Bron: Kiev Post

Geen opmerkingen: