woensdag 18 december 2013

EU vindt dat Oekraïne niet zou moeten kiezen

Oekraïne is volgens de Duitse bondskanselier Angela Merkel nog altijd welkom bij de Europese Unie, maar dan moet wel worden voldaan aan democratische uitgangspunten als het recht om te demonsteren. Voor Oekraïne wordt wat dat betreft geen uitzondering gemaakt, zei Merkel woensdag in de Bondsdag. Zij wil een einde aan de praktijk dat ''ieder land tussen Rusland en de Europese Unie moet kiezen tussen beide'', zoals Oekraïne nu voor Rusland gekozen lijkt te hebben ten koste van de EU.

De Europese Commissie verwelkomt de verdragen als die er toe leiden dat de handelsbetrekkingen tussen beide landen worden hersteld, op voorwaarde dat ze het associatieverdrag met de Europese Unie niet in de weg staan. Dat zei Eurocommissaris voor nabuurzaken Stefan Fule dinsdagavond in Brussel, waar hij een persconferentie gaf. Net als Merkel gaf Fule aan dat Oekraine niet in een positie gebracht moet worden waarin kiezen tussen Rusland of de EU noodzakelijk is.

De Amerikaanse regering reageerde dinsdagavond uiterst kritisch op de verdragen die Oekraïne en Rusland. ''Die gaan voorbij aan wat de deelnemers aan de demonstraties in het hele land van hun regering willen'', merkte woordvoerder Jay Carney van het Witte Huis op.

Bronnen: Interfax, Kyiv Post

Geen opmerkingen: