woensdag 15 november 2017

Transparancy International dringt aan op schorsen directeur NACP

Transparancy International roept het kabinet op om Natalia Kortsjak te te schorsen uit haar functie als directeur van het Nationaal Agentschap voor Corruptie Preventie (NACP). Er loopt een onderzoek naar haar functioneren. Kortsjak zou de controle van zogenoemde e-declaraties hebben gedwarsboomd. Het gaat om de meldingen van hun inkomsten en bezittingen door overheidsbestuurders en topambtenaren.

Hanna Solomatina, het afdelingshoofd voor de financiële controle van de NACP, sloeg dinsdag alarm om de gedragingen van Kortsjak die al sinds januari geen opdrachten meer heeft ondertekend om extra controles uit te voeren op verdachte e-declaraties. Volgens Solomatina zou haar afdeling zo'n 4.000 e-declaraties van de in totaal 1,5 miljoen nauwkeurig willen bestuderen. Dat lukte in de afgelopen tien maanden maar met 91 e-declaraties.

Kortsjak zit ondanks de kritiek van Solomatina nog altijd op haar post. Dit houdt in dat zij er bovenop zit als een onderzoek naar haar handelwijze wordt ingesteld en dat kan volgens Transparancy International intimiderend en frustrerend werken bij het verhoren van medewerkers van de NACP en het zoeken naar bewijsmateriaal.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: