zaterdag 18 november 2017

Stoltenberg: 'Oekraïne is welkom bij de NAVO'

De NAVO staat nog altijd open voor nieuwe lidstaten, waaronder Oekraïne. Secretaris-generaal Jens Stoltenberg heeft dat gezegd op een conferentie over internationale veiligheid in de Canadese stad Halifax. Hij voegde er wel aan toe dat elk nieuw lid van het Atlantisch militair bondgenootschap moet voldoen aan een aantal voorwaarden. De NAVO telt na de toevoeging van Montenegro afgelopen voorjaar nu 29 lidstaten.

''Georgië en Oekraïne zijn nu gefocust op hervormingen. Beide landen moderniseren hun legers, bestrijden de corruptie en versterken hun democratie. De NAVO helpt ze daarbij'', aldus Stoltenberg. Rusland is tegenstander van uitbreiding van de NAVO in oostelijke richting, maar dat land heeft er volgens Stoltenberg als niet-lidstaat niets over te zeggen.

Er is in Oekraïne groeiende steun onder de bevolking voor het lidmaatschap van de NAVO. Ruim de helft van de Oekraïners is er voorstander van, blijkt uit peilingen. President Petro Porosjenko heeft beloofd dat er op enig moment een referendum over dit onderwerp komt.
Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: