vrijdag 17 november 2017

Steun voor Omtzigt in kwestie 'nepgetuige' MH17

Erik Denters, hoofddocent internationaal recht aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, werpt zich in een aan de krant NRC aangeboden brief op als pleitbezorger van CDA'er Pieter Omtzigt die een Oekraïner opvoerde als ooggetuige op een bijeenkomst met nabestaanden van de slachtoffers van vlucht MH17.

Zijn lezersbrief wordt volgens Denters genegeerd door de NRC. Hij heeft de tekst van zijn brief nu op Twitter gepubliceerd. De tekst: 'Met de bewering in NRC (11 november) dat Pieter Omtzigt er voor zorgde dat twijfel werd gezaaid over de betrouwbaarheid van het MH17 onderzoek, slaat NRC de plank mis. Ik was van begin tot eind van de avond aanwezig en raakte onder de indruk van de geïnformeerde vragen van de nabestaanden aan het deskundigenpanel.

Zoal gebruikelijk bij publieke bijeenkomsten krijgen aanwezigen bij handopsteking de gelegenheid om een vraag te stellen. Gespreksleider Hella Hueck kanaliseerde op bekwame wijze de gevoelens van verdriet en wanhoop die in de vragen doorklonken.

Totdat ene Alexandr het woord krijgt en beweert andere vliegtuigen te hebben waargenomen. Bij dit soort publieke bijeenkomsten staat er altijd wel een mafkees op die zegt iets gezien te hebben of meent en complot te kunnen onthullen. Op geen enkele wijze wekte het panel (incluis Omtzigt) de indruk veel waarde te hechten aan zijn verhaal. Evenmin is Omtzigt hem bijgevallen. Als ik het publiek rondom mij goed heb ingeschat, namen nabestaanden deze man niet serieus. De suggestie dat Omtzigt opzettelijk twijfel zaaide, raakt kant noch wal. Een infame aanval op een vasthoudend Kamerlid.'

Bronnen: Twitter, YouTube
 

Geen opmerkingen: