woensdag 8 november 2017

Saakasjvili zet door, hij wil Porosjenko weg hebben

Micheil Saakasjvili blijft maar volhouden met zijn anti-regeringsdemonstraties. Terwijl het parlement beetje bij beetje toegeeft aan de eisen die de voormalige gouverneur van de provincie Odesa stelt, zoals gisteren nog de herziening van de Kieswet, riep Saakasjvili op tot een nieuwe grote demonstratie komende zondag. Met als nieuwe eis: het vertrek van president Petro Porosjenko.

Hij wil dat 'het volk' de president afzet. ''Als ze niet naar ons willen luisteren, dan vind ik dat het volk dat maar moet doen, te beginnen op zondag 3 december'', zei Saakasjvili gistermiddag tijdens een nieuwe betoging bij het parlementsgebouw.

''De autoriteiten hebben ons in de steek gelaten'', aldus Saakasjvili. ''Ze hebben ons voorgelogen en geven niets om het volk. Ze krijgen nog een laatste kans, maar als ze die negeren dan slaan we een andere weg in. Dan gaat het niet meer om een beperkt aantal eisen, maar dan gaan we op vreedzame wijze werken aan een nieuwe regering.''

De Georgische ex-president wees de duizenden betogers bij het parlementsgebouw op de massale protesten die vorig jaar het vertrek inluidden van zowel de Zuid-Koreaanse president Park Geun-hye als de Braziliaanse president Dilma Rousseff. ''Als we met een miljoen zijn, dan pakken ze hun koffers en maken dat ze weg komen'', aldus Vladislav Olentsjenko, een vooraanstaand lid van de Democratische Alliantie.

Bij het parlementsgebouw werd gisteren een stenen monument onthuld met het opschrift 'Als de regering de rechten van het volk schendt, dan is een opstand hun heilig recht en plicht'. Het monument is opgedragen aan de meer dan honderd slachtoffers van het geweld tijdens de Majdan-opstand van 2014 en aan de duizenden die sinds het voorjaar van dat jaar zijn gestorven in de Donbas.

Het monument is gebaseerd op de Black Cone, een steen die in 2012 een plaats kreeg bij het IJslandse parlementsgebouw, als teken van protest tegen de financiële politiek van de regering. Betogingen leidden daar tot het vertrek van premier Geir Haarde.

De betogers in Kyiv wezen op het gedwongen vertrek van de IJslandse premier David Gunnlaugsson na onthullingen over zijn financiële handel en wandel in de PanamaPapers. President Petro Porosjenko komt ook voor in die PanamaPapers.

Saakasjvili ging ook in op zijn mogelijke uitwijzing naar Georgië waar hem een jarenlange gevangenisstraf wacht wegens machtsmisbruik tijdens zijn presidentschap. Adviseur Michailo Apostol van minister Arsen Avakov van Binnenlandse Zaken zou over een eventuele uitwijzing onderhandelen met de Georgische autoriteiten. Saakasjvili toonde een officieel document van de Migratiedienst waaruit blijkt dat hij politiek asiel heeft aangevraagd. De Oekraïense wet verbiedt het uitzetten van iemand die politiek asiel wil.

Iemand uit de omgeving van Porosjenko zou Saakasjvili gewaarschuwd hebben dat, als hij door gaat met het beschuldigen van de president van corruptie, vooral waar het de defensie-industrie betreft, dat hij wordt uitgeleverd aan Georgië.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: