dinsdag 14 november 2017

Rusland wijst 26 van 29 punten van Amerikaans voorstel blauwhelmen af

Rusland heeft 26 van de 29 punten afgewezen van het Amerikaanse voorstel voor het sturen van een vredeskorps van de Verenigde Naties naar Oost-Oekraïne. Dat heeft adviseur Vladislav Soerkov van president Vladimir Poetin gezegd na afloop van een gesprek dat hij in Belgrado had met de speciale Amerikaanse gezant voor de Donbas.

''Wij kwamen tot de conclusie dat maar weinig onderdelen van het voorstel acceptabel voor ons waren. Dat is natuurlijk niet veel, maar drie is nog geen nul. Het is beter dan niets'', meende Soerkov. Zowel de Rus als de Amerikaan vonden het in ieder geval voldoende basis om het gesprek een vervolg te geven. ''Het was ons al wel bekend dat Rusland er andere opvattingen op na houdt wat een vredeskorps inhoudt'', stelt de Amerikaanse ambassade in Moskou in een verklaring.

Rusland wil dat de blauwhelmen alleen gestationeerd moeten worden langs de frontlijn die de pro-Russische rebellen en het Oekraïense leger scheidt. Ze moeten daar de waarnemers van de OVSE gaan beschermen. De Verenigde Staten willen de blauwhelmen ook langs de grens met Rusland die langs de bezette gebieden nu volledig open ligt.

Daar kwam afgelopen weekeinde nog het Amerikaanse voorstel bij om 20.000 blauwhelmen te sturen - een aantal dat van Russische zijde weer als ''bedreigend'' wordt aangemerkt. Grootste probleem bij de besluitvorming is dat een veto van Rusland (of de Verenigde Staten) in de Veiligheidsraad betekent dat er géén vredeskorps komt.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: