woensdag 8 november 2017

Prominent parlementslid wil diplomatieke banden met Rusland verbreken

Als het aan parlementslid Ivan Vinnik (Blok-Porosjenko) ligt, dan wordt in het wetsvoorstel voor de terugkeer van de bezette gebieden in de Donbas Rusland aangemerkt als agressor en bezetter. Dat heeft volgens Vinnik als consequentie dat Oekraïne de diplomatieke banden met Rusland verbreekt en er alleen nog diplomatieke contacten zijn via de ambassade van een derde, Westers land.

''Als we de Russische Federatie als agressor en bezetter noemen in het wetsvoorstel, dan kan het niet anders of het kabinet en het ministerie van Buitenlandse Zaken zullen de diplomatieke contacten moeten beperken'', zei Vinnik vanmiddag tegen journalisten, nadat bekend was geworden dat hij een amendement heeft ingediend op het wetsvoorstel waarin de voorwaarden zijn neergelegd voor terugkeer van de door de separatisten met Russische hulp bezette gebieden.

De secretaris van de parlementscommissie voor nationale veiligheid en defensie kiest voor een Westerse ambassade om de belangen van Oekraïne en Oekraïners in Rusland te behartigen. ''In de Russische media werden Wit-Rusland en Zwitserland genoemd, maar dat heb ik zelf niet gezegd.'' Vinnik vindt Wit-Rusland zelfs onacceptabel sinds de jonge Oekraïner Pavlo Hrib in dat buurland door de Russische geheime dienst is ontvoerd en naar Rusland gebracht.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: