donderdag 16 november 2017

Porosjenko verslagen door zanger van Okean Elzy

In de sociale media is alles anders. Waar president Petro Porosjenko voorop gaat in de peilingen van onderzoeksbureaus en zijn politieke vijand Micheil Saakasjvili nauwelijks meetelt, is het Svjatoslav Vakartsjoek die de lijst aanvoert op de sociale media. De 42-jarige leadzanger van de band Okean Elzy blijkt op Facebook en Twitter buitengewoon populair te zijn.

Daar gaat het niet om politici zoals in de kranten, op nieuwssites en in nieuwsprogramma's, maar zijn het musici en anderen uit de showbusiness en sporters die toon zetten. Mits ze natuurlijk actief zijn en regelmatig wat nieuws posten.

Het magazine Novoje Vremja maakte een ranglijst op basis van de aantallen volgers op Facebook en Twitter. Deze top-25 wordt ruimschoots aangevoerd door Svjatoslav Vakartsjoek met 2,134 miljoen volgers. Op de tweede plaats komt president Porosjenko met 1,933 miljoen volgers en Micheil Saakasjvili staat derde met 1,213 miljoen volgers. Daarna volgen Moestafa Najem (parlementslid, initiator van EuroMajdan), minister Arsen Avakov van Binnenlandse Zaken en oud-premier Arseni Jatsenjeok.

Op de zevende plaats weer een verrassing: kinderarts Jevhen Komarovksi (896.000 volgers), terwijl Dmitro Timtsjoek (parlementslid, coördinator van de analysegroep Verzetsinformatie). Videoblogger Anatoli Sharij staat met 511.000 volgers twaalfde.

Facebook is het belangrijkste medium geworden voor de Oekraïense VIP's sinds Russische sociale media als VKontakte in de ban zijn gedaan. In 2009 telde Facebook nog slechts 62.000 Oekraïense gebruikers, inmiddels zijn dat er 10 miljoen.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: