dinsdag 14 november 2017

Politiek gedraai rond diplomatieke banden Rusland

De parlementscommissie voor nationale veiligheid en defensie heeft de zinsnede uit het wetsvoorstel gehaald waarin het kabinet wordt opgedragen om de diplomatieke banden met Rusland te verbreken. Wel blijft de zin staan waarin Rusland als agressor wordt aangemerkt, omdat het buurland de separatisten in Oost-Oekraïne niet alleen steunt maar ook daadwerkelijk militair helpt.

''Het kabinet moet zelf maar beslissen wat het doet met de diplomatieke banden, maar het lijkt mij wel logisch dat je die verbreekt als het parlement vaststelt dat Rusland zich als agressor tegenover ons land gedraagt'', legt secretaris Ivan Vinnik (Blok-Porosjenko) van de parlementscommissie uit.

Vinnik was vorige week de initiatiefnemer van de aanpassing van het wetsvoorstel waarin de voorwaarden voor de re-integratie van de bezette gebieden in Oekraïne zijn vastgelegd. Na het verbreken van de diplomatieke banden met het buurland zou een derde land de belangen van Oekraïners in Rusland moeten behartigen.

President Petro Porosjenko liet al meteen weten dat hij daar niet voor voelt. Het is onduidelijk hoe het kabinet van premier Volodimir Hrojsman er tegenover staat. Het parlement bespreekt het wetsvoorstel komende donderdag.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: