zondag 19 november 2017

Polen wil Oekraïense nationalisten niet toelaten

Een Oekraïner met 'anti-Poolse' opvattingen is een jaar lang niet welkom in Polen. Dat heeft het Poolse ministerie van Buitenlandse Zaken officieel bevestigd nadat Svjatoslav Sheremeta aan de grens was geweigerd. Sheremeta is secretaris van de interdepartementale commissie voor de herinnering van de slachtoffers van oorlog en politieke repressie.

Sheremeta heeft zich ingezet voor een verbod op het opgraven van de Poolse slachtoffers van de etnische zuiveringen op wat nu Oekraïens grondgebied is en dat is slecht gevallen in Warschau. ''Het verspreiden van criminele ideologieën, inclusief die van de Nazi's, is verboden in Polen'', valt in een verklaring te lezen.

Vanwege het inreisverbod voor Sheremeta heeft het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken de Poolse ambassadeur gisteren ontboden voor nadere uitleg. Inmiddels is duidelijk dat er een 'zware lijst' is met daarop de namen van Oekraïense nationalisten die Polen niet in mogen. Wie allemaal op die lijst staan willen de Poolse autoriteiten niet bekend maken.

Dat zou ook directeur Volodimir Vjatrovitsj kunnen zijn, de directeur van het Instituut voor Nationale Geschiedenis. Hij moet met Poolse historici tot een eensluidende visie zien te komen over wat er precies is gebeurd aan het einde van de Tweede Wereldoorlog toen bij etnische zuiveringen naar schatting 20.000 Polen en 10.000 Oekraïners om het leven kwamen. Polen verwijt Vjatrovitsj dat hij ''zich onverantwoordelijk gedraagt en er duidelijk anti-Poolse ideeën op na houdt''.

Intussen is op ministerieel niveau tussen Polen en Oekraïne alsnog een akkoord bereikt over het opgraven van de slachtoffers van de etnische zuiveringen in beide landen. Eerder had Oekraïne een verbod ingesteld nadat in de Poolse plaats Grusovici een monument voor gesneuvelde soldaten van het Oekraïense nationalistische verzetsleger OePA was vernield.

Bron: 112.ua

Geen opmerkingen: