donderdag 16 november 2017

Poetin belt separatistenleiders over gevangenenruil

De Russische president Vladimir Poetin heeft gisteravond in telefoongesprek met de leiders van de separatisten in Donetsk en Loehansk er op aangedrongen dat zij meewerken aan een uitruil van krijgsgevangenen. Hij kwam zo de afspraak na die hij 's middags maakte met Viktor Medvedtsjoek, een Oekraïense oligarch en goede vriend - Poetin is peetvader van Medvedtsjoek's dochter.

Medvedtsjoek bedacht het plan om 306 separatisten die in Oekraïne gevangen zitten te ruilen tegen 74 Oekraïners die de separatisten vast houden. Die ruil zou nog voor de jaarwisseling plaats moeten hebben. Er wordt in de Wit-Russische hoofdstad Minsk al veertien maanden zonder resultaat gesproken over het ruilen van gevangenen. Er zouden momenteel 157 Oekraïners gevangen zitten in de bezette gebieden in de Donbas.

De Oekraïense staatsveiligheidsdienst SBOe is blij dat er eindelijk schot lijkt te zitten in de onderhandelingen over het ruilen van gevangenen. ''We benadrukken echter dat het hier niet alleen mag gaan om het opkrikken van de populariteit van bepaalde politici'', stelt de SBOe vanmorgen in een verklaring.

Medvedtsjoek is de leider van de politieke partij Keus voor Oekraïne. Eerder wist ook Joelia Timosjenko, leider van de Moederlandpartij, goede sier te maken met de ruil van de in Rusland gevangen zittende oorlogsvrijwilliger Nadia Savtsjenko tegen twee Russische gevangenen. De staatsveiligheidsdienst hoopt dat ook patriarch Kyrill van de Russisch-orthodoxe kerk zich achter de gevangenenruil wil opstellen.
Bron: Unian

Geen opmerkingen: