maandag 20 november 2017

Peiling: steun NAVO 62 procent, EU 57 procent

Een ruime meerderheid van 62 procent steunt een eventueel lidmaatschap van Oekraïne van de NAVO. Het aantal voorstanders van toetreding tot de Europese Unie ligt met 57 procent iets lager. Dat heeft onderminister voor Europese en Euro-Atlantische Samenwerking Ivanna Klimpoesj-Tsintsadze gezegd op een bijeenkomst in Parijs.

Ze kreeg van adviseur Clement Beaune van de Franse president Macron de vraag voorgelegd in hoeverre er in Oekraïne steun is voor toetreding tot de NAVO en de EU. Klimpoesj zei bij de beantwoording van deze vraag dat ze zich baseerde op de meest recente opiniepeiling van het onderzoeksbureau KIIS.

De steun voor toetreding van Oekraïne tot de EU groeit weer: in februari van dit jaar was 49 procent voorstander, in mei 53 procent en nu dus 57 procent. Na EuroMajdan en het akkoord over het associatieverdrag was er afgelopen jaar duidelijk sprake van teleurstelling bij de Oekraïense bevolking, maar Klimpoesj meent dat de afschaffing van de visumplicht hier weer een positieve invloed gehad. Volgens haar groeit ook de steun voor toetreding van de NAVO.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: