woensdag 15 november 2017

Europees Parlement vindt associatieverdrag geen einddoel voor Oekraïne

Het Europese Parlement vindt dat het Nederlandse voorbehoud bij het associatieverdrag met Oekraïne weer van tafel moet en dat de Europese aspiraties van dit land, maar ook van Georgië en Moldavië gesteund moeten worden. Nederland kwam na het Oekraïne-referendum van vorig jaar april met een 'inlegvel' waarop werd vastgelegd dat het associatieverdrag niet automatisch inhoudt dat Oekraïne lid wordt van de Europese Unie.

Het compromis werd geaccepteerd, maar vooral in Oost-Europa zit het ze toch niet lekker. De associatieverdragen met Oekraïne, Georgië en Moldavië moeten geen einddoel zijn geweest. De drie landen moeten geholpen worden om de weg naar het lidmaatschap van de EU te vinden.

Zowel de Europese Raad (van regeringsleiders van de lidstaten) als de Europese Commissie worden daartoe opgeroepen in een motie die vandaag met een grote meerderheid werd aangenomen (519 voorstemmers, 114 tegen en 47 Europarlementariërs stemden niet).

In de motie wordt opgeroepen om de samenwerking zoveel mogelijk uit te breiden. Het Europese Parlement vindt onder meer dat de roamingtarieven voor mobiele telefonie en internetverkeer in de drie landen moeten worden afgeschaft, net als sinds deze zomer het geval is in de Europese Unie, met uitzondering van Groot-Brittannië.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: