zondag 17 september 2017

Volker en Soerkov praten volgende maand weer

De Amerikaanse gezant voor Oost-Oekraïne Kurt Volker heeft komende maand een nieuwe ontmoeting met Vladislav Soerkov, een belangrijke adviseur van de Russische president Vladimir Poetin. Hij wil met Soerkov het herstel van de oude situatie in Oost-Oekraïne bespreken in combinatie met veiligheidsgaranties voor alle inwoners, ongeacht hun afkomst of godsdienst.

De twee spraken elkaar voor het eerst op 22 augustus toen na afloop van het onderhoud een verklaring werd uitgegeven dat zij niet tevreden zijn met de gang van zaken rond de Minsk-akkoorden.

Volker zei gisteren op de Jalta-conferentie dat hij verwacht dat een vredeskorps van de Verenigde Naties slecht zal uitpakken voor Oekraïne. Het zal eerder voor meer verdeeldheid zorgen en geen einde maken aan het oorlogsgeweld in de Donbas. Tegelijkertijd wilde hij het Russische voorstel voor het sturen van blauwhelmen niet meteen van tafel vegen. ''Het is een interessant voorstel waar we nog goed naar moeten kijken.''

De Russische president Vladimir Poetin kwam een kleine twee weken geleden met het voorstel om een vredeskorps te sturen, iets waar hij zich tot dan toe steeds had verzet. Wel stelde Poetin als voorwaarde dat de blauwhelmen alleen langs de frontlijn geposteerd mogen worden om daar de waarnemers van de OVSE te beschermen en niet in de door de separatisten bezette gebieden, laat staan langs de grens met Rusland.

Volker voegde er gisteravond aan toe dat er over te praten valt ''als we het eens kunnen worden over een vredeskorps dat de plek gaat innemen van de Russische strijdkrachten in het gebied, dat dit vredeskorps toezicht houdt op de zware wapens en de grens met Rusland mag controleren, dan betekent dat een grote sprong voorwaarts.''

Bron: 112.ua

Geen opmerkingen: