maandag 11 september 2017

Saakasjvili speelt Timosjenko in de kaart

Een dag nadat hij zich op onnavolgbare wijze toegang tot Oekraïne wist te verschaffen, heeft de voormalige Georgische president Micheil Saakasjvili gezegd dat hij alle oppositie tegen president Petro Porosjenko wil verenigen. Hij heeft de tijd, want Porosjenko's ambtstermijn loopt pas in mei 2019 af, en zelf kan hij voorlopig geen president worden.

Bovendien heeft hij nauwelijks steun onder de bevolking. Een recente peiling geeft aan dat de door Saakasjvili opgerichte Beweging van de Nieuwe Krachten nog net onder de 2 procent blijft. Desondanks trekt Saakasjvili een grote broek aan. ''Ik verzet mij tegen de hardnekkige corruptie, tegen de oligarchen die Oekraïne in hun greep hebben en tegen het verraden van Majdan door de huidige machthebbers'', zei de voormalige gouverneur van Odessa.

De persoon Saakasjvili is ook verre van omstreden. Zijn aanhangers zien in hem een onverschrokken corruptiebestrijder, maar zijn critici wijzen er op dat hij zijn mooie woorden niet waar kan maken. Hij liet vandaag in Lviv weten dat hij het presidentschap niet ambieert - het ambt ook pas na tien jaar Oekraïens staatsburgerschap mag bekleden, wat moeilijk wordt nu hem dat staatsburgerschap na een kleine twee jaar alweer is ontnomen door Porosjenko. Nee, Saakasjvili wil een nieuwe, jonge politicus als president.

De kans is echter levensgroot dat juist een politicus van de oude stempel profiteert van Saakasjvili's inspanningen. Niet voor niets schurkt Joelia Timosjenko nu tegen hem aan. Niet omdat zij het zo erg met hem eens is, met zijn lot begaan is. De voormalige premier die al zo lang verlangt naar het hoogste ambt van het land ziet haar kans schoon: in de peilingen gaat ze ruim aan kop, ruim vóór de zittende president.

''Timosjenko en Saakasjvili hebben een verstandshuwelijk gesloten. Zij hoopt dat hij een politieke crisis kan ontketenen en vervroegde verkiezingen die zij vervolgens kan winnen'', meent politiek analist Volodimir Fesenko. Veelzeggend is het dat Timosjenko zich weer haar traditionele vlecht heeft aangemeten, zoals steeds als ze het oorlogspad op gaat.

Bron: onder meer Reuters

Geen opmerkingen: