zaterdag 9 september 2017

Prikkeldraad wacht Saakasjvili bij Krakovets

Bron: Info Resist
De Oekraïense grensbewaking is op alles voorbereid als Micheil Saakasjvili morgen verschijnt bij de grensovergang Krakovets. Er is prikkeldraad uitgerold en de nieuwssite Info Resist publiceerde al een gecamoufleerd legervoertuig bij de grensovergang met Polen.

Woordvoerder Oleh Slobodjan van de Grensbewaking verklaarde tegenover Radio Free Europe/Radio Liberty dat het gaat om ''versterking van alle grensovergangen vanwege de oefening'', een verwijzing naar de gezamenlijke legeroefening Zapad 2017 van het Russische en Wit-Russische leger. volgende week.

Tegen de nieuwssite Oekrajinska Pravda zei Slobodjan echter dat de Grensbewaking maatregelen heeft genomen bij de grensovergang Krakovts om eventuele ''provocaties'' tegen te gaan als Saakasjvili de grens wil passeren.

Het is nog onduidelijk wat er gebeurt als de voormalige Georgische president en ex-gouverneur van Odessa Oekraïne binnen wil. President Petro Porosjenko heeft Saakasjvili diens Oekraïense staatsburgerschap afgenomen en zijn paspoort is daarmee ongeldig geworden. Als Saakasjvili niet wordt toegelaten, dan heeft hij al gedreigd in een tent aan de Poolse kant van de grensovergang te gaan bivakkeren.

Niet alleen Saakasjvili en zijn Beweging van de Nieuwe Krachten, maar ook de voormalige Oekraïense premier Joelia Timosjenko van de Moederlandpartij, ze zijn allemaal van plan er een echte show van te maken. Aan tv-zender NewsOne liet Timosjenko gisteren al weten dat zij persoonlijk de grens over gaat om Saakasjvili te steunen.

Ook het hervormingsgezinde parlementslid Moestafa Najem, een criticus van president Porosjenko, wil naar Krakovets afreizen. Volgens de Beweging van de Nieuwe Krachten hebben Europarlementariërs, activisten en journalisten hetzelfde voornemen.

Bron: RFE/RL

Geen opmerkingen: