dinsdag 19 september 2017

Porosjenko: VS levert ons defensieve wapens

De Amerikaanse Senaat heeft volgens de Oekraïense president Petro Porosjenko een wetsvoorstel aangenomen waarin 500 miljoen dollar is uitgetrokken voor steun aan Oekraïne, zodat het land zich kan verdedigen tegen de pro-Russische rebellen (en het Russische leger). Ook het verschaffen van defensieve wapens aan Oekraïne wordt hiermee mogelijk. Het gaat overigens om een lening, want president Donald Trump wil niet langer 'om niet' wapens leveren aan landen die daar om vragen.

Onder die defensieve wapens vallen radarsystemen en apparatuur voor de marine en de kustwacht om mijnen op te sporen en onschadelijk te maken. Porosjenko zei op een bijeenkomst met de Oekraïense gemeenschap en organisaties van de Krimtataren in New York dat deze defensieve apparatuur het Rusland een stuk moeilijker zal maken om Oekraïne aan te vallen, terwijl het Amerikaanse besluit de weg vrijmaakt voor onder meer Groot-Brittannië en Canada om ook defensieve wapens te gaan leveren.

In het Kremlin zei de Russische woordvoerder Dmitri Peskov niets te weten van een Amerikaans besluit om 500 miljoen dollar uit te trekken voor defensieve wapens voor Oekraïne. Mocht dat wel zo zijn, dan is het volgens Peskov geen bijdrage aan de discussie over een oplossing voor het oorlogsconflict in Oost-Oekraïne ''zoals we eerder al klip en klaar hebben gemaakt''.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: