woensdag 20 september 2017

Porosjenko tegen Veiligheidsraad: 'We hebben dringend een schouder nodig'

De Oekraïense president Petro Porosjenko heeft de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties gevraagd om met spoed een vredesmacht te sturen om de waarnemers van de OVSE in de Donbas te beveiligen zodat die een eind kunnen maken aan het oorlogsconflict in de Donbas. ''We hebben nu zelf een schouder nodig om op te leunen'', zei Porosjenko nadat hij had gewezen op de vele malen dat Oekraïne zelf blauwhelmen elders in de wereld leverde.

''In het voorjaar van 2015 heb ik ook al om een vredeskorps gevraagd, en de situatie is er sindsdien niet beter op geworden. De bevolking lijdt en er is haast geboden'', zei de president met 0verwijzing naar een recent onderzoek van het mensenrechtenbureau van de Verenigde Naties waaruit is gebleken dat er van midden mei tot augustus dit jaar 26 burgers om het leven zijn gekomen en 135 burgers gewond zijn geraakt.

''En dat in het hart van Europa. Dagelijks worden de rechten van burgers geschonden. Hun vrijheid, hun recht om te zeggen wat ze willen of wat ze geloven. Ze kunnen worden vermoord omdat ze naar de verkeerde kerk gaan, de verkeerde taal spreken - of gewoonweg omdat ze het ergens niet mee eens zijn. We moeten wat doen, liever vandaag dan morgen.''

Porosjenko zei ook dat de Russische houding om net te doen alsof ze er niet zijn in de Donbas niet overeind kan worden gehouden. ''Er zijn onweerlegbare bewijzen dat Rusland de hand heeft in het separatisme in de Donbas, dat de separatisten daar aangevoerd, gecontroleerd en betaald worden door Rusland. Hij liet een handvol paspoorten zien van Russische officieren en soldaten die op Oekraïens grondgebied gevangen zijn genomen. ''Een aantal van hen zit nu in onze gevangenissen.''

Zowel Porosjenko als de Amerikaanse vicepresident Mike Pence verlieten de vergaderzaal van de Veiligheidsraad toen de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov het woord zou nemen. Lavrov was zelf afwezig toen Porosjenko sprak, al was er wel een Russische delegatie in de zaal.

De Russische minister benadrukte in zijn speech dat als er blauwhelmen naar Oost-Oekraïne gaan, zij hun wapens alleen mogen gebruiken om zichzelf en de waarnemers van de OVSE te beschermen. Porosjenko bepleitte een ruimer mandaat.

Bronnen: Unian, 112.ua

Geen opmerkingen: