donderdag 7 september 2017

Porosjenko: 'Rusland maakt nog geen aanstalten om Donbas te verlaten'

Oekraïne ziet nog geen enkele bereidheid van Rusland om Oost-Oekraïne met rust te laten of om de Krim terug te geven. Integendeel, want het is volgens president Petro Porosjenko in toenemende mate duidelijk dat Rusland zich voorbereidt op een grootschalige aanvalsoorlog. Een bewijs daarvoor is de gezamenlijke oefening Zapad (West) 2017 van het Russische en Wit-Russische leger.

''Uiteraard houden we de situatie aan onze grens nauwlettend in het oog'', aldus de president in zijn jaarlijkse toespraak aan het begin van het nieuwe parlementaire jaar. Er zijn nu tienduizenden Russische soldaten langs de grens met Oekraïne samengetrokken, ook in Wit-Rusland. ''En het is onzeker of ze weggaan als de legeroefening is afgelopen.'' Zapad 2017 begint op donderdag 14 september en de oefening duurt twee weken. Het is de grootste Russische legeroefening sinds het einde van de Koude Oorlog.

Porosjenko herinnerde er in zijn toespraak het parlement er aan dat Russische soldaten na de legeroefening Kavkaz in juli 2008 niet terugkeerde naar de kazernes, maar Georgië binnen vielen. in 2014 werden onder het mom van veiligheidsmaatregelen tijdens de Winterspelen in Sochi Russische troepen naar de Krim gestuurd.

De president sprak ook over de sociale netwerken als VKontakte en Odnoklassniki en de zoekmachine Yandex die door de Russische geheime diensten worden gebruikt om informatie uit Oekraïne te verkrijgen. Er is al een verbod op toegang vanuit Oekraïne op deze netwerksites. ''Wij houden ze nauwlettend in de gaten en proberen het gebruik ervan nog verder terug te dringen.'' Het gebruik van de Russische netwerksites is in de afgelopen maanden al drastisch terug gelopen.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: