dinsdag 5 september 2017

'Poetin's groene mannetjes staan alweer klaar'

Militair expert Oleh Zhdanov meent dat er opnieuw 'groene mannetjes' kunnen opduiken, nu de Russische president Vladimir Poetin heeft gedreigd dat de pro-Russische rebellen weleens elders in Oekraïne kunnen gaan vechten als de Verenigde Staten daadwerkelijk besluiten om defensieve wapens aan Oekraïne te leveren.

Het lijkt er volgens Zhadov op dat Poetin dreigt met nieuwe 'volksrepublieken', zo meldt InfoResist. ''het is een boodschap voor de Verenigde Staten. Als jullie Oekraïne wapens gaan geven, dan geef ik groen licht voor nieuwe acties die niet beperkt blijven tot de Donbas. En aangezien onze grens niet waterdicht is, kunnen speciale troepen van het Russische leger overal opduiken, zoals dat eerder het geval was in Loehansk en Donetsk.

Zhdanov noemt Loetsk, Zjitomir en Tsjernihiv als de meest kwetsbare provincies. ''Godzijdank hebben we ons goed afgeschermd tegenover Transnistrië, maar Wit-Rusland is een heel ander verhaal. De grens met Wit-Rusland hebben we verwaarloosd. Tot nu, want we zijn wakker geworden door de legeroefening daar.'' Het gaat om Zapad 2017, een grootschalige legeroefening van Rusland en Wit-Rusland die voor grote verontrusting heeft gezorgd in de omliggende landen, maar inmiddels ook in Wit-Rusland zelf.

De militair expert constateert dat ook de Poolse veiligheidsdiensten melding maken van burgers die voorzien zijn van splinternieuwe Wit-Russische paspoorten. Zhdanov noemt ze de nieuwe 'groene mannetjes', bekend van de Russische invasie van de Krim in het voorjaar van 2014.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: