donderdag 7 september 2017

Parlement neemt ingrijpend onderwijsplan aan

Het parlement heeft een plan voor de onderwijshervorming aangenomen. Een belangrijke wijziging is de duur van het onderwijs van elf naar twaalf jaar. Bij het bereiken van de zesjarige leeftijd krijgen de kinderen dan eerst vier jaar primair onderwijs, gevolgd door vijf jaar basis voortgezet onderwijs en tenslotte drie jaar voortgezet onderwijs. Die laatste drie jaar zijn niet verplicht, maar wie daarna wil doorleren moet ze wel hebben doorlopen.

De veranderingen in het basisonderwijs gaan in per 1 september volgende jaar, die in het voortgezet onderwijs op 1 september 2022 en in het gespecialiseerde onderwijs pas op 1 september 2027.

Alle lessen worden Oekraïens gegeven, terwijl gekozen kan worden uit één of meer buitenlandse tal, Engels of in andere officiële talen van de Europese Unie. Leerlingen die behoren tot een nationaal erkende minderheid kunnen als extraatje ook les krijgen in hun eigen taal.

Er mogen maximaal dertig kinderen in een schoolklas zitten, terwijl plattelandsscholen minimaal vijf kinderen per klas moeten hebben. Er is zelfs vastgelegd dat een lesuur in de eerste klas hooguit 35 minuten mag duren, in de klassen 2-4 40 minuten en 45 minuten in de klassen 5-12. Elke school mag zelf bepalen welke lesmethode en welke boeken worden gebruikt.

Het onderwijs krijgt een seculier karakter. Dat wil zeggen dat scholen geen banden mogen hebben met religieuze organisaties, maar evenmin met politieke partijen. In het onderwijshervormingsplan is verder vastgelegd dat 7 procent van het bruto nationaal product jaarlijks door de regering moet worden uitgegeven aan onderwijs, met ingang van 1 januari 2018. Ook is het minimumloon voor de leraren in het hervormingsplan vastgelegd.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: