vrijdag 8 september 2017

Bildt: Poetin's voorstel biedt wel een kleine opening

Het voorstel van de Russische president Vladimir Poetin voor een vredeskorps van de Verenigde Naties langs de frontlijn in Oost-Oekraïne is bij voorbaat kansloos, maar biedt volgens Carl Bildt wel een opening naar een vredeskorps dat in de hele Donbas kan worden ingezet. De voormalige Zweedse minister van Buitenlandse Zaken schrijft dit in een artikel in de Washington Post.

Bildt veronderstelt dat er in de Veiligheidsraad van de VN nauwelijks voorstanders zijn voor Poetin's voorstel waarmee hij eerder deze week bij verrassing kwam. Bildt ziet het voorstel als een nieuwe Russische poging om het oorlogsconflict in Oost-Oekraïne neer te zetten als een binnenlands probleem, een burgeroorlog, waarbij de inwoners van de bezette gebieden tegen het Oekraïense leger beschermd moeten worden.

Het Kremlin is ongerust over de berichten dat de Amerikaanse regering overweegt om Oekraïne te voorzien van moderne defensieve wapens. Dat maakt het moeilijk om Oekraïne opnieuw aan te vallen, mocht dat in Russische ogen noodzakelijk zijn. ''Poetin vreest dat hij zonder deze militaire optie zijn greep op Oekraïne volledig dreigt kwijt te raken'', aldus Bildt.

Hij is voorstander van de levering van defensieve wapens. ''Waarom zou Oekraïne het recht ontzegd moeten worden om zichzelf te verdedigen.'' Tegelijkertijd vindt Bildt dat de Verenigde Staten en de Europese Unie samen met een eigen voorstel moeten komen om de blauwhelmen van de VN ook in de bezette gebieden te laten optreden. ''Om zo de akkoorden van Minsk uit te kunnen voeren die gaan over lokale verkiezingen in de bezette gebieden, terugtrekking van de Russische troepen en het teruggeven van de controle over de grens met Rusland aan Oekraïne.''

De voormalige Zweedse minister meent dat Rusland daar nog niet aan toe is. ''Maar we hebben nu wel voor het eerst gezien dat er iets beweegt. Het Westen moet daar gebruik van maken door aan te dringen op een ruimer mandaat voor een vredeskorps van de VN.''

Bron: Unian

Geen opmerkingen: