maandag 14 augustus 2017

'Verhaal raketmotoren is Russische propaganda'

Secretaris Oleksandr Toertsjinov van de Nationale Veiligheids- en Defensieraad doet de berichtgeving over Oekraïense raketmotoren waarover Noord-Korea zou beschikken af als ''Russische propaganda''. In een vanmiddag afgegeven verklaring zegt Toertsjinov dat Oekraïne zich altijd aan z'n internationale verplichtingen heeft gehouden, zodat het onmogelijk is dat Oekraïense bedrijven wapens of militaire technologie hebben geleverd aan Noord-Korea.

Vanmorgen meldden diverse media dat het bedrijf Joezhmash in de stad Dnipro de raketmotoren heeft geleverd die Noord-Korea nu gebruikt voor z'n lange-afstandsraketten. ''Die berichtgeving is ongegrond, een provocatie, en hoogstwaarschijnlijk verstrekt door de Russische inlichtingendiensten om de eigen duistere handelingen mee toe te dekken'', aldus Toertsjinov.

Ook het bedrijf Joezhmash ontkent het verhaal. ''We hebben niets te maken met het Noord-Koreanse rakettenprogramma, nu niet en nooit niet'', zegt de directie in een verklaring waarin ook wordt aangegeven dat Joezhmash sinds het onafhankelijk worden van Oekraïne 26 jaar geleden geen raketten voor militaire doeleinden meer heeft geproduceerd. De enige serie raketmotoren is die van de RD-843 die in de afgelopen jaren is geëxporteerd naar Italië voor de Europese draagraket Vega waarmee satellieten in een baan o de aarde worden gebracht.


Bron: Unian

Geen opmerkingen: