dinsdag 15 augustus 2017

'Russische leger schuldig aan tragedie van Ilovajsk'

De belangrijkste oorzaak van de dood van 366 Oekraïense soldaten bij de slag om het stadje Ilovajsk ligt bij het Russische leger. Tot deze conclusie komt het Openbaar Ministerie. Het Russische leger kwam de separatisten te hulp bij het innemen van Ilovajsk. In de nacht van 24 op 25 augustus 2014 trokken negen bataljons de grens over met in totaal 3.600 militairen, 60 tanks, 320 infanterie gevechtsvoertuigen, 60 stuks artillerie, 45 mortieren en 5 antitank-raketsystemen. Tegen die overmacht waren de Oekraïense soldaten niet opgewassen. Ze raakten geheel omsingeld.

Toen de situatie in Ilovajsk onhoudbaar bleek, onderhandelde het Oekraïense leger met de Russen over een veilige aftocht van de soldaten uit het stadje. De Russen garandeerden dat de soldaten niets zou overkomen als ze weg zouden gaan. Drie door het Oekraïense leger gevangen genomen Russische parachutisten zouden vrijgelaten worden als de aftocht goed was verlopen, zo was de afspraak.

Het Russische leger trok zich er vervolgens niets van aan. De Oekraïense soldaten liepen in een hinderlaag, met voor velen van hen een dodelijke afloop. Niet alleen werden 366 soldaten gedood, maar 429 soldaten raakten gewond en 300 soldaten werden gevangen genomen. Het Oekraïense leger raakte voor een kleine 10 miljoen euro aan militair materieel en wapens kwijt. Een parlementaire onderzoekscommissie kwam in 2015 tot de conclusie dat de strijd om Ilovajsk in totaal aan zo'n 1.000 Oekraïense soldaten het leven heeft gekost.

Het Openbaar Ministerie heeft onderzocht of de militaire parade op 24 augustus 2014 - de jaarlijkse viering van de Oekraïense onafhankelijkheid - van invloed is op de paraatheid van het leger en het ontbreken van voldoende steun voor de belegerde soldaten in Ilovajsk, vooral deel uitmakend van vrijwilligersbataljons. Volgens het OM heeft de parade geen rol gespeeld, omdat daar vrijwel alleen dienstplichtige soldaten en kadetten van de militaire academies aan mee deden.

Het rapport van het OM mag dan gereed zijn, maar het is de bedoeling dat alle bij de slag om Ilovajsk betrokken soldaten worden ondervraagd over de gebeurtenissen daar. Die gesprekken moeten meer duidelijkheid bieden over de vraag of het Russische leger hier oorlogsmisdrijven heeft begaan door soldaten op de terugtocht te doden en het nalaten van het bieden van medische hulp aan gewonde soldaten.

De tweede man van de Russische generale staf Nikolaj Bogdanovski wordt verantwoordelijk gehouden voor de invasie en de aanval op de zich terugtrekkende Oekraïense soldaten. Bogdanovski zou de negen bataljons hebben aangevoerd die het Russische leger inzette om de separatisten bij te staan.

Meer over het verraad van Ilovajsk is hier te lezen.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: