dinsdag 15 augustus 2017

Expert zwakt beweringen over raketmotoren af

De raketexpert van het Internationaal Instituut voor Strategische Studies (IISS) heeft zijn bewering afgezwakt dat Oekraïne de raketmotoren heeft geleverd voor de lange-afstandsraketten van Noord-Korea. Michael Elleman was eerder tegenover de New York Times daar nogal stellig over, maar na de ontkenning door de Oekraïense autoriteiten liet hij via Twitter weten dat ''ik niet geloof dat de Oekraïense regering dit heeft goedgekeurd of er van wist, als de motoren afkomstig zijn uit Oekraïne''.

Om er aan toe te voegen dat Oekraïne in 2012 zelfs Noord-Koreanen arresteerde. ''Laat mij dit verduidelijken over waar de ICBM motor vandaan komt: Joezhnoje (in Dnipro, Oekraïne) is één van een aantal mogelijke leveranciers, want die kunnen zich ook in Rusland bevinden.'' Overigens is Joezhnoje de Russische naam voor de fabriek van raketmotoren die in de Sovjettijd werd opgezet, de Oekraïense benaming is Pivdenmash.

Secretaris Oleksandr Toertsjinov van de Nationale Veiligheids- en Defensieraad trok gisteren fel van leer tegen de uitspraak van Elleman. Volgens Toertsjinov is sprake van een Russisch opzetje om Oekraïne in diskrediet te brengen. Ook de directie van Pivdenmash/Joezhnoje ontkent de raketmotoren te hebben geleverd.

In het artikel in de New York Times werd gesuggereerd dat Pivdenmash de raketmotoren stilletjes heeft geleverd aan Noord-Korea, zonder medeweten van de Oekraïense regering. De fabriek verkeert sinds het vertrek van ex-president Viktor Janoekovitsj in zwaar weer. De huidige regering wil geen zaken doen met Noord-Korea. In 2015 werden diplomaten van dit land gearresteerd wegens spionage bij Pivdenmash.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: