vrijdag 28 juli 2017

Meeste Oekraïners bezorgd om politieke situatie

Zes op de tien Oekraïners zien de politieke situatie in hun land als gespannen, drie van de tien noemen die zelfs kritiek. Slechts één op de zestien meent dat sprake is van rust in de landelijke politiek. In feite is het dezelfde uitkomst als in de opiniepeiling die de stichting voor democratische initiatieven Ilko Koetsjeriv vorig jaar.

Volgens politiek analist Oleksej Sidortsjoek van deze stichting is bijna driekwart van de Oekraïners (74 procent) de mening toegedaan dat de activiteiten van de politieke partijen niets met een democratie te doen heeft. Bijna de helft van de ondervraagden (48 procent) is voorstander van vervroegde parlementsverkiezingen om daar een eind aan te maken, terwijl 64 procent zeker van plan is om zijn of haar stem uit te brengen. Als het parlement de volledige termijn van vijf jaar uit zit, dan zijn er pas verkiezingen in oktober 2019. Overigens zijn de meeste voorstanders van vervroegde verkiezingen te vinden in het oosten van het land.

De Moederlandpartij is momenteel het populairst onder de kiezers die vast van plan zijn om te gaan stemmen. Van hen kiest 11,2 procent voor de partij van van Joelia Timosjenko. Alle andere partijen krijgen minder steun van de kiezers. ''Er is geen echt leidende partij, want ze zitten allemaal dicht bij elkaar'', aldus directeur Irina Bekesjkina van Ilko Koetsjerov bij de presentatie van de uitkomsten van de peiling.

Professor Oleksej Haran van de Kyiv-Mohila Academie stelt vast dat als er nu verkiezingen zouden zijn, die een erg gepolariseerd, gefragmenteerd parlement opleveren. ''Er komt ook geen duidelijke meerderheid uit naar voren. De uitkomst op basis van deze peiling geeft aan dat dit niet leidt tot meer politieke stabiliteit in het land.''

Uit de peiling blijkt ook dat slechts één op de vier Oekraïners weet dat politieke partijen financieel worden gesteund door de overheid als onderdeel van de hervormingen. Bijna de helft van de ondervraagden meent dat de partijleider er voor moet zorgen dat een partij voldoende geld in kas heeft.

Algemeen directeur Oleksej Koshel van het Nationaal Comité van Kiezers wijst er op dat het parlement 84 procent van alle namens de president ingediende wetsvoorstellen aanneemt en slechts 24 procent van alle kabinetsvoorstellen. ''Een betere communicatie tussen kabinet en parlement is één van de grote uitdagingen'', vindt Koshel.

Bron: Ukraine Crisis Media Center

Geen opmerkingen: