zaterdag 27 mei 2017

Tienduizenden werkloos door Donbas-blokkade

De economische blokkade van de bezette gebieden in Oost-Oekraïne heeft tot gevolg dat tienduizenden daar zonder inkomen zitten. De separatisten nationaliseerden een veertigtal Oekraïense bedrijven. Omdat die bedrijven stil liggen vanwege de blokkade krijgen de werknemers al een tijdje geen salaris meer, meldt tv-zender Hromadske International.

Premier Oleksandr Zachartsjenko van de Volksrepubliek Donetsk beloofde eerder een ''tsunami van investeringen'' en hij voegde er aan toe dat alle bedrijven gewoon zouden blijven draaien. Van dit alles is volgens Hromadske niets terecht gekomen.

De holding SCM van miljardair Rinat Achmetov had 60.000 mensen in dienst in de bezette gebieden, maar zij zijn sinds half maart allemaal officieel werkloos. SCM heeft een arbeidsbemiddelingskantoor opgezet om hen aan ander werk te helpen. Daar is weinig belangstelling voor. Slechts 670 medewerkers van het energiebedrijf DTEK, onderdeel van SCM, hebben interesse getoond. Vrijwel allemaal zijn het managers, niet van de werkvloer.

De kolenmijnen liggen stil omdat niet meer aan Oekraïense bedrijven buiten de bezette gebieden geleverd kan worden. Er zijn al wel protesten geweest van mijnwerkers die hun niet betaalde salaris van januari en februari opeisten, maar die werden snel de kop ingedrukt.

De kunstmestfabrieken van Konstsern Stirol van Dmitro Firtash zouden over januari al geen lonen meer hebben uitbetaald vanwege de blokkade van het goederenvervoer door Oekraïense oorlogsveteranen. Het bedrijf is nu in handen van de separatisten die hebben beloofd dat zij enkele fabrieken weer willen opstarten. Het personeel is hier nog wel in dienst, met uitzondering van gepensioneerden die zijn ontslagen.

Het exporteren van steenkool naar Rusland lijkt geen alternatief voor de kolenmijnen in de bezette gebieden, meent directeur Gregori Kleshnja van de chemische fabriek Avdiivka. ''De markt is al overvoerd en de mijnen daar kunnen de concurrentie niet aan.'' Tot die conclusie komt ook directeur Maksim Timtsjenko van DTEK. ''Buitenlandse markten vragen om een betere kwaliteit dan de kolenmijnen kunnen leveren.'' Alleen export naar Rusland blijft dan nog over. De Oekraïense regering zegt dat nauwlettend in de gaten te houden.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: