dinsdag 11 april 2017

Naam Timosjenko weer verbonden aan wurgcontract

Het Russische gascontract dat toenmalig premier Joelia Timosjenko in januari 2009 noodgedwongen moest tekenen blijft haar achtervolgen. Ze zat al twee jaar in de gevangenis nadat president Viktor Janoekovitsj haar met een politiek gemotiveerd proces verantwoordelijk stelde het wurgcontract dat Timosjenko ondertekende voor de levering van Russisch aardgas.

En vandaag diepte premier Volodimir Hrojsman de kwestie maar weer eens op, ditmaal in relatie tot de 40 miljard dollar (37,7 miljard euro) die Rusland bij het Internationale Hof Justitie in Den Haag van Oekraïne eist vanwege het niet nakomen van het beruchte contract. Timosjenko heeft altijd volgehouden dat zij geen andere keus had: de winter stond voor de deur en zonder het contract zou Rusland de gaskraan dichtdraaien.

Maar Hrojsman ziet dat anders. ''Als we straks in het ongelijk worden gesteld, dan moeten we Timosjenko maar uitleveren in plaats van te betalen. Tenslotte heeft zij haar handtekening onder dat contract gezet. Laat zij er voor boeten, niet heel Oekraïne'', zei Hrojsman vanmiddag tijdens een persconferentie. Hij bracht het als een grap, maar wel met een serieuze ondertoon, want Timosjenko is met haar Moederlandpartij uit op het vertrek van de premier en zijn kabinet.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: