zondag 26 maart 2017

Ruim 800 stuks weggeslingerde munitie opgeruimd

Er zijn al meer dan 800 restanten van granaten en raketten opgeruimd in het gebied rond het munitiedepot bij de stad Balaklia in de oostelijke provincie Charkiv. Het gebied rond het depot is in negen sectoren verdeeld en daarvan zijn inmiddels vijf vrij van munitie die sinds donderdagmorgen vroeg bij de talloze explosies de lucht in zijn geslingerd.

Er zijn nog steeds explosies, zij het niet meer zo intens als in de eerste twee dagen. De brandweer heeft de brand weliswaar kunnen blussen, maar de op twee plekken is de hitte nog altijd zo groot dat het vuur elk moment weer kan oplaaien. Brandweerlieden zijn ook nog altijd druk met het blussen van brandjes in de omgeving.

Op het terrein van het munitiedepot, waar tenminste 150.000 ton munitie lag opgeslagen, zijn inmiddels soldaten en experts van de NAVO aan het werk gegaan om achtergebleven munitie op te ruimen. De manschappen van de NAVO zijn daar sinds gisteren op speciaal verzoek van president Petro Porosjenko.

Reparatieploegen zijn nu bezig om kapotte gasleidingen te herstellen, zodat de bijna 20.000 geëvacueerde inwoners van Balaklia en twee naburige dorpen straks naar huis terug kunnen. Een honderdtal soldaten patrouilleert door de verlaten straten om plundering van leegstaande huizen te voorkomen. Het treinverkeer door de stad is inmiddels weer op gang gekomen.

Bron: 112

Geen opmerkingen: