maandag 20 maart 2017

Porosjenko: 'Conflict Donbas heeft ons 20 procent industriële capaciteit gekost'

Oekraïne heeft 20 procent van z'n industriële capaciteit verloren als gevolg van het oorlogsconflict in het oosten van het land. Dat heeft president Petro Porosjenko vanmorgen gezegd op een bijeenkomst van de Regionale Ontwikkelingsraad. Hij voegde er aan toe dat moeilijk te zeggen valt hoe de situatie er momenteel voor staat, omdat de Oekraïense economie al drie jaar aan het krimpen was voordat het conflict in de Donbas uitbrak en Rusland de Krim annexeerde.

Het ministerie van Financiën probeert dezer dagen de economische schade in kaart te brengen die wordt veroorzaakt door de handelsblokkade voor de door de separatisten beheerste gebieden. Er zijn in de afgelopen weken allerlei bedragen genoemd, maar niemand weet het precies. Gisteren liet het IMF weten dat zij een inschatting van die schade wil hebben voordat een besluit wordt genomen over het verstrekken van 1 miljard dollar aan de Oekraïense overheid.

''De blokkade heeft onze energiesector, de metaalindustrie én de schatkist flinke klappen toegebracht en kan ook nog tot devaluatie van de hrivna leiden. We zullen ook hier weer oplossingen voor vinden, maar dat kost tijd en geld. Ik wil niet pessimistisch zijn, maar het ministerie van Financiën voorspelt op voorhand al dat de blokkade tot een lagere economische groei gaat leiden'', aldus Porosjenko.

Bron: 112

Geen opmerkingen: