zondag 12 maart 2017

EU-buitenlandchef zoekt naar gaatje in Minsk-proces

Hugh Mingarelli, de buitenlandchef van de Europese Unie, meent dat lokale verkiezingen in de bezette gebieden in Oost-Oekraïne wel mogelijk zijn, ook als de separatisten daar steeds de dienst uitmaken en er ook nog steeds Russische troepen aanwezig zijn. Voorwaarde is volgens Mingarelli dan wel dat de Oekraïense politieke partijen mee mogen doen, dat ze vrijelijk campagne kunnen voeren en dat de Oekraïense media ongehinderd kunnen berichten over de verkiezingen.

De Europees Commissaris van Buitenlandse Zaken vindt dat Oekraïne na de verkiezingen stapsgewijs de controle terug moet krijgen over de nu bezette gebieden en dat de internationale gemeenschap daarbij moet helpen. Mingarelli voegt er in een interview met het persagentschap aan toe dat de Europese Unie actief mee wil werken aan het herstellen van de oorlogsschade in de Donbas. ''Wij willen het voortouw nemen bij het herstellen van zowel de sociale als de economische infrastructuur.''

De Oekraïense onderhandelaar Olga Ajvazovska gaf vrijdag in een interview met tv-zender Kanal 5 al aan dat er beweging zit in de standpunten van de partijen die al twee jaar in de Wit-Russische hoofstad Minsk proberen een einde te breien aan het oorlogsconflict in de Donbas.

Bron: 112

Geen opmerkingen: