maandag 6 februari 2017

Vicepremier: aanvallen op Avdiivka 'oorlogsmisdaad'

De Oekraïense vicepremier Ivanna Klimpoesj-Tsintsadze heeft de beschietingen van de stad Avdiivka door pro-Russische rebellen vanmiddag ''een oorlogsmisdaad'' genoemd in een toespraak in het Europese Parlement. ''Deze aanvallen waren inhumaan, aangezien ook centra voor humanitaire hulp werden beschoten. Het ergste was nog wel dat ze geruime tijd niet hebben toegestaan dat de hoogspanningsleiding naar de stad werd gerepareerd. Wij zien de aanvallen dan ook als een oorlogsmisdaad en een schending van het Verdrag van Genève van 1949.''

Klimpoesj zei ook dat de Oekraïense autoriteiten maar liefst 44 maal hebben verzocht om een tijdelijk staakt-het-vuren voor reparatiewerkzaamheden. Een Oekraïens verzoek om een spoedzitting van de Contactgroep voor Oost-Oekraïne in Minsk zou door Rusland onnodig zijn genoemd. ''Daarmee heeft Rusland opnieuw aangetoond dat het niet wil voldoen aan de Minsk-akkoorden.'' Klimpoesj vroeg het Europese Parlement om de beschietingen van Avdiivka in de afgelopen week binnenkort in een plenaire zitting te bespreken en een veroordeling uit te spreken over de handelwijze van zowel Rusland als de pro-Russische rebellen.

Volgens het ministerie van Defensie blijft de situatie rond Avdiivka bijzonder gespannen, met name rond Kamenka en de kolenmijn Boetovka. Er zijn vandaag ook weer aanvallen van de rebellen op het leger geregistreerd met 152 millimeter artillerie, tanks, 82 en 120 millimeter mortieren, granaatwerpers en zware machinegeweren. Eén Oekraïense soldaat raakte gewond.

Bronnen: Unian, Censor.net

Geen opmerkingen: