donderdag 9 februari 2017

Porosjenko: 'Geen sprake van verkiezingen met buitenlandse troepen'

Er kan geen sprake zijn van lokale verkiezingen in de bezette gebieden in Oost-Oekraïne zolang daar nog buitenlandse militairen aanwezig zijn. Dat heeft president Petro Porosjenko vanmiddag gezegd tijdens een persconferentie in Athene. Porosjenko reageert daarmee op de visie van de Duitse ambassadeur Ernst Reichel dat de aanwezigheid van Russische soldaten geen beletsel hoeft te zijn.

''Dat is volstrekt onmogelijk'', zei Porosjenko op de persconferentie die hij samen met de Griekse premier Alexis Tsipras hield.

''Het ligt anders als die buitenlandse troepen er zijn met toestemming van het ontvangende land'', zei Porosjenko. Hij trok een vergelijking met de situatie waar vaker verkiezingen zijn gehouden terwijl Russische militairen in deze marinestad aanwezig waren, maar dan wel met instemming van de Oekraïense autoriteiten.

''Maar het is volstrekt onaanvaardbaar als buitenlandse troepen de uitslag van de verkiezingen gaan beïnvloeden door hun aanwezigheid'', aldus Porosjenko. ''Dat er een einde komt aan de vijandelijkheden is één van de belangrijkste voorwaarden van onze kant. Daarvoor is het nodig dat de Russische soldaten vertrekken.''

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: