vrijdag 10 februari 2017

'Europees Parlement besluit maandag over visum'

Het proces voor de afschaffing van de visumplicht voor Oekraïne lijkt in een stroomversnelling te komen. Het persagentschap Unian meldt dat het Europese Parlement hoogstwaarschijnlijk maandag al een positief besluit neemt. Een bron bij het Europese Parlement meldt dat dan bij de aanvang van de plenaire vergadering in Straatsburg wordt meegedeeld dat er een corrigendum ligt, een wetsvoorstel in alle officiële talen van de Europese Unie.

Zijn er geen bezwaren, dan wordt het voorstel om de visumplicht af te schaffen zonder stemming aangenomen. Het valt niet te verwachten, aldus de bron bij de leiding van het Europese Parlement, dat er geen bezwaren worden aangevoerd, aangezien het voorstel in december al in een parlementscommissie is besproken en er toen geen bezwaren waren.

Nadat het Europese Parlement haar goedkeuring heeft gegeven aan het voorstel, dan volgt de Europese Raad (van de regeringsleiders) die het op maandag 27 februari als hamerstuk behandelt. Een dag later volgt het zogenoemde drie-partijenoverleg. De Brusselse verslaggever Rikard Jozwiak van Radio Liberty meldde gisteren dat de visumplicht met ingang van maandag 12 juni definitief wordt afgeschaft.

Voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie heeft vandaag tegen de Oekraïense premier Volodimir Hrojsmangezegd dat de visumplicht ''nog voor de zomer'' van tafel gaat. 

Bron: Unian

Geen opmerkingen: