donderdag 19 januari 2017

Waarnemers OVSE binnenkort ook 's nachts actief

De nieuwe voorzitter van de OVSE, de Oostenrijkse minister van Buitenlandse Zaken Sebastian Kurz, kondigt in een interview met de Deutsche Welle aan dat de waarnemers in Oost-Oekraïne snel meer technische mogelijkheden krijgen om hun werk ook 's nachts te doen. De meeste gevechten en beschietingen hebben plaats in de avonduren en 's nachts, terwijl de waarnemers omwille van hun veiligheid nu nog kantooruren aanhouden. Ook wordt het aantal waarnemers uitgebreid.

Volgens Kurz, die afgelopen maandag en dinsdag in Oekraïne was, vertrouwen de verschillende partijen elkaar niet. ''Oekraïne vertrouwt Rusland niet. En in Moskou hebben ze de indruk dat de Europese Unie geen belang hecht aan goede relaties met Rusland, maar alleen maar van het conflict in Oost-Oekraïne af wil. Kurz wil proberen vooruitgang te boeken ''met kleine stapjes''.

De Oostenrijker staat er om bekend dat hij voorzichtig is in zijn uitlatingen, maar over de sancties tegen Rusland heeft hij een uitgesproken mening: die moeten blijven zolang Rusland niet aan de in Minsk gemaakte afspraken voldoet. En dan gaat het volgens Kurz ook alleen nog maar om de sancties die verband houden met die afspraken en niet om de sancties die zijn opgelegd vanwege de onrechtmatige bezetting van de Krim.

Bron: 112

Geen opmerkingen: