woensdag 25 januari 2017

'Visumplicht wordt in mei daadwerkelijk geschrapt'

Verslaggever Rikard Jozwiak van Radio Liberty meldt vanuit Brussel dat het er nu op lijkt dat de visumplicht voor Oekraïne in mei daadwerkelijk wordt geschrapt. Hij zegt informatie te hebben dat de tekst van de 'noodremprocedure' momenteel wordt vertaald voor de lidstaten van de Europese Unie, een karwei dat begin februari af moet zijn.

Het Europese Parlement stemt er tussen 13 en 16 februari over, terwijl de Europese Raad (van regeringsleiders) er 'iets later' een besluit over neemt. Met de data van de procedure voor afschaffing van de visumplicht wordt echter voortdurend heen en weer geschoven. Aanvankelijk zou het Europese Parlement er op 18 januari over praten, later werd dat 1 februari en nog weer later werd april genoemd op de website van het Europese Parlement. Die agendamededeling werd er overigens al snel weer af gehaald.

De 'noodremprocedure' heeft voor de nodige vertraging gezorgd. Het gaat om een afspraak dat elk van de EU-lidstaten het recht krijgt om de visumplicht tijdelijk weer in te voeren bij een onverwacht grote instroom van buiten de Europese Unie. Ook de komende presidentsverkiezingen in Frankrijk en de onzekerheid over de kansen van Marine Le Pen van het anti-Europese Front National worden wel genoemd als obstakels voor afschaffing van de visumplicht.

Bron: Radio Liberty

Geen opmerkingen: