dinsdag 10 januari 2017

Savtsjenko publiceert namen 524 gevangenen en vermisten

Nadia Savtsjenko heeft vanmiddag op haar Facebookpagina de lijsten gepubliceerd met daarop in totaal 524 namen van Oekraïense krijgsgevangen in handen zijn van de separatisten en van vermiste soldaten. Het sinds kort onafhankelijke parlementslid kreeg die lijsten van de separatistenleiders Alexander Zachartsjenko (Donetsk) en Igor Plotnitski (Loehansk) waarmee ze begin vorige maand overlegde in Minsk.

Een deel van de namen zou ze samen met anderen bij elkaar hebben gesprokkeld sinds ze negen maanden geleden uit Russische gevangenschap naar Oekraïne terugkeerde. ''Het kan zijn dat er onvolkomenheden in de lijsten zitten. Iemand kan in het geheim zijn geruild tegen een andere gevangene, de informatie die we hebben kan ook onvolledig of zelfs onjuist zijn. Daarom vraag ik iedereen die geeft om het lot van deze jongens mee te helpen om deze lijsten volledig te maken'', aldus Savtsjenko.

Het publiceren van de lijsten met de namen van krijgsgevangenen en vermiste soldaten is tegen het zere been van de staatsveiligheidsdienst SBOe die er bij Savtsjenko op heeft aangedrongen om terughoudend te zijn. Een gesprek liep gisteren op niets uit, waarna vanmiddag dus de publicatie volgde.

Ze meldt nu ook dat volgens haar de uitwisseling van gevangenen met de separatisten in drie stappen plaats moet hebben. In eerste instantie worden de lijsten met de namen van gevangenen door beide partijen gecontroleerd en vindt ruiling plaats. Daarna worden door beide partijen gezocht naar ontbrekende gevangenen die opgesloten kunnen zitten in geheime gevangenissen en kelders. Tenslotte wordt gezocht naar alle vermisten om uit te vinden of ze nog leven of ergens begraven liggen.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: