donderdag 19 januari 2017

Porosjenko: 'Afschaffing visum over enkele weken'

President Petro Porosjenko meent dat een definitief besluit over afschaffing van de visumplicht geen maanden, maar slechts enkele weken op zich laat wachten. Hij zegt in een interview met het persbureau Reuters tijdens het World Economic Forum in Davos. Volgens Porosjenko is de Europese Unie dat wel verplicht aan Oekraïne dat veel werk heeft moeten verzetten om aan een hele reeks voorwaarden te voldoen.

''We verwachten het definitieve besluit op zeer korte termijn, enkele weken'', meent Porosjenko. Vanuit Brussel klinken verschillende geluiden. Het Europese Parlement zou pas na de presidentsverkiezingen in Frankrijk (eind april, tweede ronde begin mei) het definitieve besluit willen nemen, maar er wordt binnenskamers ook druk uitgeoefend om dat komende maand te doen.

Inmiddels ligt er al wel een akkoord over de 'noodremprocedure', een regeling die het mogelijk maakt voor één of meer EU-lidstaten om de visumplicht tijdelijk weer in te voeren bij een te grote toestroom van buiten de Europese Unie.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: