vrijdag 27 januari 2017

Oligarchen strijden om macht binnen Oppositieblok

Rinat Achmetov is niet bereid om zijn invloed binnen het Oppositieblok deels af te staan aan Viktor Medvedtsjoek binnen de partij die de plek heeft ingenomen van de Partij van de Regio's van ex-president Viktor Janoekovitsj. Hij wil de helft van de parlementsleden van het Oppositieblok blijven aansturen, samen met de voormalige chef van Janoekovitsj' presidentiële staf, Serhi Liovotsjkin die nu de andere helft van de parlementsleden tot zijn 'familie' rekent.

Volgens journalist Denis Kazanski wordt er 'vanuit Rusland' op aangedrongen dat ook Viktor Medvedtsjoek mee mag doen in dit machtsspel. Medvedtsjoek is bevriend met de Russische president Vladimir Poetin die peetvader is van zijn dochter Darina. Hij zou een even grote rol moeten krijgen als Achmetov en Liovotsjkin., maar daar is Achmetov het dus volstrekt mee oneens. De onderhandelingen zouden nog lopen, met als uitgangspunt dat de oligarchen - en dan met name Achmetov - zich flexibeler moeten opstellen.

Miljardair Achmetov zou onder druk worden gezet met zijn bezittingen in de door de separatisten bezette gebieden in de Donbas. Onlangs hebben pro-Russische rebellen bezit genomen van de Mijnbouw Groep Komsomolske en als Achmetov die terug wil, dan zal hij moeten inbinden. Journalist Kazanski meent dat de kans groot is dat het Oppositieblok uiteen valt als Achmetov niet bereid is om zijn macht te delen met Medvedtsjoek die zelf nu ook een politieke partij runt. Dat is het nu nog onbetekenende Keus van Oekraïne.

Na een scheuring zouden Achmetov en het nieuwe koppel Liovotsjkin/Medvedtsjoek elk een deel van de parlementsfractie van het Oppositieblok achter zich krijgen. De belangen zijn groot, want al enige tijd is het Oppositieblok de grootste partij in de peilingen.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: