dinsdag 31 januari 2017

Noodtoestand in Avdiivka, kort staakt-het-vuren

In Avdiivka is gisteravond laat de noodtoestand uitgeroepen nadat de 16.000 inwoners zonder elektriciteit, water en stadsverwarming kwamen te zitten nadat bij een aanval van de pro-Russische rebellen een hoogspanningsleiding naar de stad was vernield. De situatie is desastreus voor de inwoners, aangezien het afgelopen nacht 20 graden onder nul was en het ook overdag zo'n 10 graden vriest.

President Petro Porosjenko heeft zijn staatsbezoek aan Duitsland ingekort vanwege de situatie in Avdiivka met het oog op een dreigende humanitaire ramp. Hij heeft diplomaten opdracht gegeven om zowel de VN Veiligheidsraad als de OVSE te informeren over het zondag begonnen offensief van de rebellen. Zowel Porosjenko als premier Volodimir Hrojsman hebben zich gisteravond telefonisch op de hoogte laten stellen van de situatie door het stadsbestuur. Gouverneur Pavlo Zhebrivski van de provincie Donetsk ging zelf naar Avdiivka voor overleg.

Russische officieren die met hun Oekraïense collega's samenwerken in een gezamenlijk coördinatiecentrum hebben beloofd dat de rebellen vandaag tussen 10.00 en 17.00 uur plaatselijke tijd niet zullen aanvallen, zodat de hoogspanningsleiding kan worden hersteld en de stadsverwarming en waterzuivering weer op gang gebracht kunnen worden. De werkzaamheden zijn volgens gouverneur Zhebrivski inmiddels op gang gekomen.

Het stadsbestuur bereidt ook een evacuatie voor van de inwoners van Avdiivka. Zo'n 9.000 van hen kunnen terecht in omliggende plaatsen in het door het leger gecontroleerde gebied. Voor de overige 7.000 inwoners moet nog een oplossing worden gevonden. Als eersten moeten 2.000 kinderen worden geëvacuuerd. Overigens telde Avdiivka voor het begin van het oorlogsconflict bijna 34.000 inwoners, waarvan dus al ruim de helft eerder een veilig heenkomen zocht.

Er zijn vrachtwagens onderweg met in totaal zo'n tien ton aan voedsel. Er worden in de loop van vandaag ook veldkeukens geplaatst. Er zijn op tal van plaatsen in de stad uitdeelposten voor warm voedsel en water opgezet.

De kolenmijn Zasjadko zit door de beschietingen ook zonder stroom. Daardoor zitten 203 mijnwerkers al urenlang ondergronds vast.


Bronnen: Unian, 112

Geen opmerkingen: