woensdag 18 januari 2017

Expositie over Oekraïense ontheemden in Den Haag

Een tentoonstelling over vluchtelingen uit Oekraïne? Waarschijnlijk niet iets waar je meteen aan denkt, gezien de dagelijkse komst van vluchtelingen uit Syrië of Irak. "De Oekraïense ontheemden zijn een vergeten groep", zegt Vita de Geus-Kovalenko van Brand New Ukraine. Met de tentoonstelling Displaced. 12 stories from Ukraine in Den Haag wil ze deze mensen een gezicht geven.

Als gevolg van het conflict in Oost-Oekraïne en de Russische annexatie van de Krim, werden zo'n 1,6 miljoen mensen gedwongen om hun huizen te verlaten en elders in het land een nieuw leven op te bouwen. Volgens De Geus-Kovalenko zijn alleen binnen Jemen, Syrië en Irak meer burgers op de vlucht.

Met wat alleen wat kleren, kostbaarheden en zijn paspoort vluchtte ook de 25-jarige Esat Alimov. Hij is geoloog, Krim-Tataar, en ontvluchtte het schiereiland kort na de Russische annexatie, begin 2014. "Je kan daar niet meer ongestraft zeggen: de Krim hoort bij Oekraïne. Er is geen vrijheid van meningsuiting meer, mensen verdwijnen of worden vermoord om wat ze zeggen."

Familie van Alimov woont nog altijd op de Krim. In 1944 werden een kwart miljoen Krim-Tataren door de Russen onder Stalin gedeporteerd, de generatie van zijn grootouders. De helft van de Tataren overleefde het niet. Met de recente conflicten herhaalt de geschiedenis zich, zegt Alimov. "Met veel pijn en moeite konden ze na die periode terugkeren, ze hebben niet nog een keer de moed om te vluchten. Daarom zijn er veel mensen achtergebleven."

Alimov woont inmiddels in de Oekraïense hoofdstad Kiev. Hij heeft een dak boven zijn hoofd en hij heeft werk, maar mist zijn familie en zijn geboortegrond. "Als ik iets kon schreeuwen wat de hele wereld kon horen, dan zou ik zeggen: papa, ik mis je. Ik heb hem dat nooit kunnen vertellen vanwege zijn strenge manier van opvoeden. Maar ik mis hem echt heel erg." Alimov gaat ervan uit dat hij ooit nog zal terugkeren naar de Krim. "Ik kan niet leven met het idee dat ik daar nooit meer naartoe kan.

De portretten van de twaalf Oekraïners zijn tot en met 25 januari te zien op de Laan van Reagan en Gorbatsjov, langs het Malieveld in Den Haag. Daarna reizen de portretten naar Parijs en Straatsburg. Alimov hoopt dat mensen die naar de tentoonstelling komen, zich realiseren dat achter ieder persoon een verhaal zit. "We zijn meer dan die 1,6 miljoen, we zijn meer dan cijfers."

Bron: NOS.nl

Geen opmerkingen: