dinsdag 31 januari 2017

Buitenland is slechts 'bezorgd' over escalatie

De Europese Unie zegt zich ernstig zorgen te maken om de situatie in en bij de stad Avdiivka en roept op om te stoppen met schieten om reparatie van de kapotgeschoten hoogspanningsleiding mogelijk te maken. De al drie dagen durende aanvallen van de pro-Russische rebellen worden ''een grove schending'' van de afspraken van Minsk genoemd.

Secretaris-generaal Thorbjorn Jagland van de Raad van Europa waarschuwt dat inwoners van Avdiivka ernstig in gevaar zijn. Ook hij wil dat het schieten meteen stopt. Waarnemers van de OVSE hebben inmiddels geconstateerd dat burgers in Avdiivka het slachtoffer zijn geworden van het oplaaien van het oorlogsgeweld. Aantallen slachtoffers worden niet genoemd. Wel wordt ook melding gemaakt van kapotgeschoten huizen.

Op verzoek van de Oekraïense president Petro Porosjenko komt de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties vanavond in spoedzitting bijeen om de escalatie in Oost-Oekraïne te bespreken. Dat gebeurt overigens in een besloten zitting.

Op een reactie van de Amerikaanse regering wordt nog altijd gewacht. Het al dan niet uitblijven van een reactie uit Washington wordt gezien als een belangrijk signaal of president Donald Trump en zijn regering evenveel waarde hechten aan de band met Oekraïne als de regering-Obama. Tot nu toe is slechts een reactie bekend van de permanente vertegenwoordiger bij de OVSE die zijn verontrusting heeft uitgesproken over de escalatie van de situatie bij Avdiivka.

De Britse regering is duidelijker: Oekraïne kan blijvend rekenen op steun en de sancties tegen Rusland kunnen pas worden opgeheven als het oorlogsgeweld is gestopt, aldus minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson vanavond.

Bronnen: Unian, 112

Geen opmerkingen: