maandag 16 januari 2017

Biden brengt laatste werkbezoek aan Oekraïne

De Amerikaanse vicepresident Joseph Biden vindt dat de politieke afspraken uit de Minsk-akkoorden pas kunnen worden uitgevoerd als Rusland en de pro-Russische separatisten zich aan de afspraken houden die de veiligheid in Oost-Oekraïne moeten garanderen. Eerst moet het vechten ophouden, moet Oekraïne de controle over de grens terugkrijgen. Daarna zijn lokale verkiezingen mogelijk en kan er gesproken worden over een amnestieregeling.

Biden is vandaag voor het laatst in Oekraïne. In de afgelopen 2,5 jaar had de Amerikaanse vicepresident soms vrijwel dagelijks telefonisch overleg met de Oekraïense president Petro Porosjenko. Die sprak na afloop van een ontmoeting met Biden de hoop uit dat de steun van de Verenigde Staten ook onder de nieuwe regering in stand blijft.

Maar ook vanmorgen kwam het weinig hoopgevende bericht dat de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump de sancties tegen Rusland vanwege de annexatie van de Krim wil opheffen in ruil voor een akkoord over de Russische kernwapens.

Ook premier Volodimir Hrojsman had vanmorgen een ontmoeting met Biden. ''Dank voor uw geloof in Oekraïne en het feit dat u Oekraïne in uw hart hebt gedragen en dat u dat zult blijven doen'', zei de premier tijdens een speciale kabinetszitting.

Bronnen: Unian, Interfax, 112

Geen opmerkingen: