woensdag 18 januari 2017

Bereza wil 'Kroatische scenario' voor Oost-Oekraïne

Parlementslid Joeri Bereza van het Volksfront verwacht niets van een politieke oplossing voor het oorlogsconflict in Oost-Oekraïne. Hij wil er voor vechten om de aan de pro-Russische separatisten verloren gebieden terug te halen bij Oekraïne en pleit voor wat hij het 'Kroatische scenario' noemt. ''Het is de enige manier'', aldus Bereza. Hij schat in dat ''tussen twee en zes maanden'' nodig is om de aanval op de rebellen te openen.

Het 'Kroatische scenario' verwijst naar de manier waarop Kroatië terrein op Servië terug wist te winnen tijdens de oorlog in het toenmalige Joegoslavië in de jaren 1991-'95, namelijk door geleidelijke voorbereiding, het voorzien van wapens en training van strijdkrachten die meerdere militaire operaties uitvoerden.

Volgens Bereza is het Oekraïense leger in staat om weer de controle te verkrijgen over de 450 kilometer lange grens met Rusland die nu in handen is van de rebellen. Ook ziet hij een andere mogelijkheid, verwijzend naar het Verdrag van Boedapest waar buiten Oekraïne geen van de ondertekenaars zich nog iets van aantrekt.

Met dit verdrag uit 1994 gaf Oekraïne haar kernwapens op in ruil voor de toezegging van Rusland, de Verenigde Staten en Groot-Brittannië dat ze garant zouden staan bij een eventuele aanval van buitenaf. ''We hebben alle recht om weer kernwapens aan te schaffen'', aldus Bereza.

Bron: 112

Geen opmerkingen: