zaterdag 3 december 2016

Proces 'Odessa, 2 mei 2014' moet opnieuw

Het proces tegen de mensen die worden verdacht van betrokkenheid bij de dood van tientallen pro-Russische betogers in Odessa moet overnieuw. Eén van de rechters heeft zich wegens ziekte moeten terugtrekken, waarna de advocaat van een verdachte heeft geëist dat de nieuwe rechter Alexej Starikov vanaf het begin de verhoren volgt. De rechtbank heeft daaraan gehoor gegeven. De eerstvolgende zitting is komende donderdag.

Op 2 mei 2014 werden in de stad Odessa 48 mensen gedood en raakten nog eens 200 gewond tijdens ongeregeldheden. In eerste instantie werden deelnemers aan een steunbetuiging aan de nieuwe regering aangevallen. Daarbij vielen zes doden.

De aanvallers werden achterna gezeten door woedende deelnemers aan de pro-regeringsdemonstratie. Ze zochten hun toevlucht in het Huis van de Vakbond, maar dat raakte in brand toen molotovcocktails naar het gebouw werden gegooid. Bij de brand stierven 42 mensen; een aantal van hen verbrandde levend, anderen sprongen van het gebouw en kwamen daarbij om.

Bron: 112

Geen opmerkingen: