woensdag 14 december 2016

Poetin zet Oekraïne via Merkel onder druk om aardgascontract

De Russische president Vladimir Poetin heeft de Duitse bondskanselier Angela Merkel in een telefoongesprek gewaarschuwd dat Oekraïne de gaslevering aan Europa in gevaar dreigt te brengen als het af ziet van een nieuw contract met Gazprom voor de komende wintermaanden. Oekraïne heeft vorige week al verzekerd dat het de doorvoer van Russisch gas naar Europa blijft garanderen.

Inmiddels heeft een woordvoerder van premier Volodimir Hrojsman dat nog maar eens bevestigd. ''Wij komen onze afspraken na'', zei Dmitro Stoljartsjoek tegen het nieuwsagentschap Interfax. Poetin wilde kennelijk met zijn telefoontje naar Merkel extra druk zetten op de Oekraïense regering om alsnog akkoord te gaan met de prijs die Gazprom aan Naftogaz rekent voor de levering van aardgas in de komende drie maanden. Afgelopen vrijdag waren de partijen, met de Europese Unie als bemiddelaar, bijna bij een akkoord.

Tegelijkertijd moet worden vastgesteld dat Oekraïne het al ruim een jaar zonder Russisch aardgas weet te stellen. In plaats daarvan wordt aardgas uit Europa betrokken. Rusland speelt nu de kaart die het bij diverse gasconflicten vanaf 2009 heeft gespeeld, namelijk dat Oekraïne gas dat voor Europa bedoeld is steelt als de ondergrondse reserves in de koudste maanden onvoldoende blijken te zijn.

Bron: RFE/RL

Geen opmerkingen: