woensdag 7 december 2016

Schuldenlast Oekravtodor nekt wegonderhoud

Oekravtodor, de Oekraïense Rijkswaterstaat, wijst het aanbod voor een lening van 205 miljoen euro van de Wereldbank van de hand. Niet omdat het geld niet hard nodig is, maar Oekravtodor ziet voorlopig geen kans om het geld goed te besteden. ''Maar intussen moeten we wel de rentelasten dragen'', zegt algemeen directeur Slavomir Novak over het afwijzen van de lening.

De Wereldbank maakte afgelopen vrijdag bekend dat de lening is ingetrokken ''omdat Oekravtodor treuzelt'', maar Novak geeft er een iets andere draai aan. De pas aangetreden directeur wil eerst goed uitzoeken hoe de geldstromen binnen het overheidsbedrijf precies lopen, want er 'lekt' veel geld weg door corruptie. Er zijn al honderden miljoenen aangetrokken uit het buitenland, terwijl de staat van de Oekraïense wegen nog steeds rampzalig is. Zeker 90 procent van de hoofdwegen is aan groot onderhoud of vervanging toe.

Volgens Roman Chmil, voormalig onderminister van Infrastructuur en nu hoofd van de niet-gouvernementele organisatie Mijn Weg, is het niet zozeer de aanpak van de corruptie die hier de beslissende rol speelt bij het loslaten van de lening van de Wereldbank, maar zijn er simpelweg te weinig goede mensen in dienst bij Oekravtodor om grote onderhoudsprojecten op touw te zetten.

De 205 miljoen euro van de Wereldbank is overigens gelijk aan het budget dat Oekravtodor volgend jaar heeft voor wegonderhoud. Een nog veel groter bedrag, maar liefst 260 miljoen euro, is nodig om eerder aangegane leningen af te lossen en de rente te betalen.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: